Spine Unit

Vanuit het besef dat in de toekomst samenwerking tussen verschillende disciplines de gouden standaard wordt om maximale kwalitatieve zorg naar de patient te brengen en vanuit het wederzijds respect voor elkaars kunde en beperkingen, lanceren de diensten orthopedie van Ronse en neurochirurgie van het AZ Maria Middelares te Gent een uniek concept : de spinal unit.

Dit concept wordt mede ingegeven door de hernieuwde positionering van het AZ Glorieux en haar ambitie om zo veel als mogelijk een totaal zorgpakket aan te bieden voor de brede regio. Het wordt een unieke vorm van samenwerking waarbij elke patient met spinale pathologie, die een operatieve indicatie heeft, door beide specialismen wordt bekeken, onderzocht en besproken.

Iedere patient die op die manier operatief dient te worden behandeld, is zeker dat zijn indicatie gesteld geweest is door een combinatie van een orthopedische met een chirurgische visie.
De ingrepen worden door één van de chirurgen van het team uitgevoerd en zo nodig zelfs aangepakt door een gemengd chirurgisch team, maar de spinale consultatie-unit kan alleen worden verwezen door een arts-verwijzer.

Patienten die rechtstreeks naar de dienst komen worden eerst gezien door het orthopedisch team en desgevallend doorverwezen naar de spinale unit.

Dit super en supraspeacialistisch proefproject zal van start gaan vanaf januari 2011.
We zijn ervan overtuigd dat de meerwaarde van deze aanpak zichzelf zal bewijzen in de loop van de komende jaren

Deel dit artikel